Blog - Információk

5 tényező, amely befolyásolja a kandalló égésének minőségét

Dellamel.hu
Dellamel.hu
2022.03.11 08:33
5 tényező, amely befolyásolja a kandalló égésének minőségét

Sok házban a kandalló nemcsak dekoratív elem, hanem további hőforrás is. A kandallóban való égetéskor érdemes néhány fontos alapelvet szem előtt tartani, amelyek révén több hő jut a helyiségekbe, és kevesebb szennyeződés kerül a légkörbe. Ebben a cikkben 5 olyan tényezőt tárgyalunk, amelyek jelentősen befolyásolják a kandallóégetés minőségét.

1. a megfelelő tüzelőanyag


Mindenekelőtt nem szabad mindent elégetni a kandallóban. A szemét égetése a kandallóban veszélyes a környezetre, és az égető számára is kényelmetlen. A kandallóban való égetéshez a legjobb tüzelőanyag a lombhullató fákból származó kemény keményfa. Ajánlott fafajok: tölgy, éger, nyír, akác és bükk. A kandallóban égő fa minőségét nagyban befolyásolja a tüzelőanyag tárolásának módja. Az érlelt fa, azaz a legalább másfél éve száraz és jól szellőző helyen tárolt fa tovább ég, és kevesebb kormot termel, ami kevésbé károsítja a környezetet, és nem szennyezi a kandalló üvegét.


2.A kémény ellenőrzése és tisztítása


Nagyon fontos, hogy a kéményt szakképzett kéményseprővel ellenőriztesse és rendszeresen tisztíttassa, ha azt szeretné, hogy megfelelően égjen. A kéményt a legjobb minden fűtési szezon végén kitisztíttatni. Ez azért fontos, mert a kéményben felhalmozódik a korom, amely, ha hosszú ideig nem tisztítják, bármikor meggyulladhat. Tűz esetén a kémény megsérül, és a szivárgásokon keresztül mérgező füstök távoznak.


3. megfelelő gyújtós

A kandalló begyújtásának módszerei megegyeznek a kazán begyújtásának módszereivel, ahogyan arról a cikkben írtunk: Hogyan lehet gazdaságosan és környezetkímélően tüzelni egy tűzhelyet. Szeretnénk emlékeztetni Önt arra, hogy otthona tiszta fűtése érdekében a tüzet mindig felülről kell gyújtani, ami a tüzelőanyag elégetésének nagyobb hatékonyságát és kisebb környezetszennyezést jelent.


4. Elegendő szellőzés


A formai követelményeknek megfelelően a kandallónak optimális mennyiségű külső levegőt kell biztosítani. Ez szükséges a megfelelő égéshez, mivel a hibás szellőzés azt eredményezi, hogy a levegő a helyiségből szívódik be.


A kandallóban történő égetéskor a nyitott kandalló elülső részén lévő betöltőnyíláson keresztül a zárt kandalló névleges teljesítményének minden kW-jára legalább 10m³/h vagy 0,2m/s névleges légsebességű külső égéslevegőt kell biztosítani. Ez nagyon sok, ezért nagyon gyakran külön légcsatornát helyeznek el a kandalló körül erre a célra.


5. tiszta fűtés, azaz a helyes kandallófűtés szabályainak betartása


Ajánlatos a kézikönyvből megtudni, hogyan lehet hatékonyan égetni a kandallót, mennyi száraz fát érdemes hozzáadni, és mit kell tenni, ha az égés nem megfelelő. A fát akkor lehet a legjobban elégetni, ha a lángok intenzívek. Ha a fa csak gyengén parázslik, akkor bocsátja ki a legtöbb szennyező anyagot, és a kéményben kreozot halmozódik fel.