Blog - Információk

Nem működik a fűtés?

Dellamel.hu
Dellamel.hu
2022.03.02 07:57
Nem működik a fűtés?

A fűtési kazán, valamint a teljes központi fűtési rendszer néha meghibásodik. A legrosszabb az, amikor egy hideg tél közepén hirtelen leáll a fűtés, amikor is valóban több hőre van szükségünk. Melyek a központi fűtés meghibásodásának leggyakoribb okai, és hogyan lehet ezeket orvosolni?

Hideg radiátorok

Ez az egyik gyakori probléma, amelyet akár egyedül is megoldhat, de előtte jól meg kell találnia.

Hideg radiátor az emeleten – Ha a radiátor csak alul ad le hőt, felül pedig hideg marad, akkor valószínű, hogy levegő szorult be. Tehát légteleníteni kell a radiátort. Ha speciális légtelenítő kulccsal rendelkezik, nyissa ki a szelepet, és várja meg, amíg levegőt nem hall. Amikor a víz elkezd csöpögni a fűtőberendezésből, zárja el a szelepet. Ezután győződjön meg arról, hogy a kazánban a nyomás 0,8-1,5bar van.

A radiátorok megfelelő légtelenítéséről lépésről lépésre olvashat a következő cikkben: Hogyan készítsünk radiátorokat és központi fűtést a fűtési szezonra

A radiátor alul hideg - ekkor általában a víz áramlásának akadálya, pl. rozsda vagy vízkő a probléma, legrosszabb esetben a radiátor belsejében összegyűlt egyéb szennyeződések is lehetnek. Nyílt rendszerben ezt a problémát saját maga is megoldhatja egy iszapeltávolító hozzáadásával. Ha azonban a rendszer zárva van, akkor szakember segítségét kell kérni.

Középen hideg a radiátor - itt is a radiátor közepén a felgyülemlett iszap vagy rozsda miatti dugulás valószínű oka. Ilyen helyzetben is érdemes egy profi vízvezeték-szerelő segítségét igénybe venni.

A meghibásodást a fűtőberendezésben lévő levegő és a radiátorban felgyülemlett szennyeződés mellett a túl alacsony víznyomás vagy a termosztát hiba is okozhatja.

Hideg vagy meleg radiátorok a ház különböző szintjein

Az is előfordul, hogy a földszinten és a tetőtérben a fűtőradiátorok különbsége egyértelműen észrevehető. Ebben a helyzetben valószínűleg akadály van a víz áramlásában a rendszerben. Először is meg kell határozni, hogy melyik radiátor fűt jobban és melyik kevésbé. Először ellenőriznie kell, hogy minden szelep nyitva van-e.

Ha kevesebb hőt adnak le a fent elhelyezett radiátorok, akkor a probléma a túl alacsony nyomás lehet a kazánban. A probléma megoldása lehet több víz bevezetése a rendszerbe a megfelelő nyomás helyreállítása érdekében. Ha azonban a probléma a földszinti radiátorokkal van, akkor valószínűleg a szivattyú meghibásodása a probléma. Ilyen helyzetben szakemberhez kell fordulni, elképzelhető, hogy a hiba elhárítását a teljes rendszer átmosása szükséges.

Furcsa hangok a kazánból

A fűtés működése közben a fülünkbe jutó gurgulázó, recsegő, kopogó, sziszegő és egyéb hangok is riasztó jelzés számunkra, hogy a kazánban gondok vannak. Ez azt jelezheti, hogy a kazán túlmelegedett.

Ilyen helyzetben a kazánt ki kell kapcsolni a karbantartási munkák elvégzéséhez. Tehát el kell távolítania a felesleges levegőt a rendszerből a légtelenítő szelep megnyitásával. Megpróbálhatja eltávolítani a felesleges levegőt is a kazánból, hátha ez megoldja a problémát. Ha ez nem segít, akkor szakember segítségét kell kérnie.

A kazánban gurgulázást okozó egyéb problémák a következők: nem elegendő mennyiségű víz a tágulási tartályba, normál és kondenzációs kazánok esetén. Ezenkívül fűtésrendszeri iszap is felhalmozódhat. Minden ilyen helyzetben a legfontosabb a problémára hívjunk szakembert.

Nincs meleg víz vagy fűtés a házban

Sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, ha a kazán egyáltalán nem termel hőt. Azonban van néhány lépés, amelyet megtehet, mielőtt szakembert hívna.

Mindenekelőtt érdemes megnézni, hogy nem lazultak-e meg a kábelek, nem égett-e ki a biztosíték, vagy nem sérült-e meg a tápkábel. Néha a kazán helytelen csatlakoztatása meghibásodáshoz vezethet.

A működési paraméterek beállítása. A nem megfelelően kiválasztott üzemi paraméterek is okozhatnak gondot.(Nyári állás) Néha a kazán nem működik egyszerűen azért, mert a kazán kiállt hibára, és újra kell indítania az égési folyamatot RESET gomb segítségével. Gázkazán esetén a meghibásodás egyik oka a gázellátás problémája lehet, megfagyott udvari nyomáscsökkentő.

Ezenkívül egy meglehetősen súlyos meghibásodás lehet a szivattyú meghibásodása. Önállóan is be- és kikapcsolhatjuk, de sok esetben szakember igénybevétele szükséges. Télen a kondenzvízcső is gyakran eldugul Ilyen meghibásodás esetén le kell szedni a szifont, és kitisztítani, rendszeresen figyelni, hogy a probléma ne ismétlődjön meg.

A rendszer szivárog

A szivárgó csövek gyakori probléma, amellyel a lakók szembesülnek. Ez egy meglehetősen zavaró probléma. Ha a szivárgás a csövek csatlakozásánál jelentkezik, a probléma átmenetileg megoldható a hollanderek meghúzásával. A munkát azonban nagy körültekintéssel kell elvégezni, hogy elkerüljük a cső vagy a csatlakozás sérülését. Nagyon lassan és finoman húzza meg a hollandert. Ha ez nem működik, fontolja meg tömítőanyag alkalmazását. Ez azonban átmeneti megoldás, és a szivárgó idom mielőbbi cseréjét igényli.

A termosztát helytelen beállításai

Bármely termosztát időnként meghibásodhat. Ez magában foglalhatja az elem lemerülését, a helytelen beállításokat, a helytelen hőmérséklet-értékeket és az otthonban való helytelen elhelyezését. Mindezek a hibák rossz komfortérzetet és egyéb fűtési problémákat okozhatnak. Érdemes olyan bevált megoldásokra hagyatkozni, mint a radiátor termosztátok és a  TECH Controllers szobaszabályzók, amelyek hosszú élettartamukkal és mérési pontosságukkal tűnnek ki.