Blog - Információk

Hőveszteségek

Dellamel.hu
Dellamel.hu
2022.03.01 07:41
Hőveszteségek

Télen a magas fűtésszámla az egyik fő beszédtéma. A hőveszteség jelentősen hozzájárul a növekedésükhöz. Pontosan honnan szökik el az energia, és hogyan lehet ezt a folyamatot hatékonyan korlátozni? Erről cikkünkben olvashat.

Hol távozik a legtöbb hő?

Erre a kérdésre a válasz kulcsfontosságú. Azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a veszteség, hőhidakként ismerjük. Más szavakkal, ezek nagy hővezető képességű zónák. Ilyen veszteségeket okozhat a rosszul elkészített szigetelés, vagy például egy adott válaszfal rosszabb termikus paraméterei. De kezdjük azzal, hogy azonosítsuk, hol távozik a legtöbb hő. Ezt a témát a táblázatunkban mutatjuk be.

A becsült adatok szerint az épület hőveszteségének százalékos aránya a következő:

  • 30-40% - szellőzés,
  • 15-20% - külső falak,
  • 10-15% - tető,
  • 5-10% - padló a földön,
  • 20-25% - ablakok és ajtók,
  • 5% - hőhidak.

Hogyan csökkenthető a hőveszteség?

Ennek legegyszerűbb módja a ház építése, olyan projekt kiválasztása, amely csökkenti ezeket a veszteségeket. Itt egy egyszerű összefüggés van: minél nagyobb a ház területe és köbtartalma, annál nagyobb a hőveszteség. Vannak azonban más tényezők is, amelyek befolyásolják a hőveszteséget. A legfontosabbakat az alábbiakban soroljuk fel.

Az épület termomodernizálása

A hőveszteség csökkentésének egyik bevált, de költséges módszere az épület hőkorszerűsítése. Ennek hatóköre az egyedi projekttől vagy a befektető preferenciáitól függően különféle munkákat foglal magában, beleértve az épület külső falainak szigetelését vagy nyílászárók cseréjét vagy tömítését.

A termikus korszerűsítés részeként leggyakrabban végzett tevékenységekről és annak előnyeiről a következő cikkben olvashat bővebben: Termomodernizáció - mi ez és milyen előnyei vannak?

A hőveszteség csökkentése az otthoni automatizálásnak köszönhetően

A modern fűtésszabályozó eszközöknek köszönhetően jelentősen csökkenthető a hőveszteség? Hogyan? Mindenekelőtt a szobahőmérséklet gondos előzetes meghatározásának, a hőmérséklet érték pontos beszabályozásának a helyiségek rendeltetésszerű használatához, valamint a beállítások gyors igény szerinti beállításának köszönhetően.

A fő vezérlőkészülék a működési paraméterekért felelős fő eszköz, valójában az egész rendszer szíve, melynek köszönhetően különféle működési paraméterek állíthatók be. A szobákban azonban speciális hőmérséklet-szabályozókat használnak .