Blog - Információk

TECH Kandallóvezérlők

Dellamel.hu
Dellamel.hu
2022.03.11 08:15
TECH Kandallóvezérlők

Az emelkedő energiaárak arra késztetnek bennünket, hogy a fűtőberendezések gazdaságosabb felhasználási módjait keressük. A vízköpenyes kandallók nagyon népszerűek a befektetők körében. Az egyik vezérlő használatával:
EU-391 zPID vagy EU-392 zPID, amelyet jellemzően vízteres kandalló működtetésére terveztek, gazdaságosan kezelheti a hőenergiát, megfelelő szinten tarthatja a komfortérzetet, valamint biztosíthatja a kényelmet.

Automatikus légcsappantyú-szabályozás


Egy kandalló esetében nem tudjuk optimalizálni az égési folyamatot a megfelelő mennyiségű tüzelőanyag adagolásával, de szabályozni tudjuk az égéstérbe juttatott levegő mennyiségét. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, a kandallónak rendelkeznie kell egy kívülről érkező légbeszívó csatornával. Szerencsére manapság már minden csúcstechnológiás kandalló rendelkezik ilyennel.

A kandallókályha felszerelése előtt csak a szükséges csatlakozást kell elvégezni. A levegőellátásnak szabályozhatónak kell lennie. Az ideális megoldás erre a célra egy csappantyú használata. Ez manuálisan is vezérelhető. Ez azonban nem kényelmes, mert nem szabad elfelejtenie, hogy a megfelelő pillanatban kinyissa a csappantyút, majd becsukja. Jobb megoldás egy olyan vezérlő beszerelése, amely automatizálja a vízteres kandalló fűtését.
Itt jönnek a képbe az EU-391 zPID és az EU-392 zPID eszközök.

 

Több szivattyú szabályozása


A víztérrel ellátott kandallóhoz tervezett modern vezérlők több szivattyú működtetésére és paramétereinek beállítására is képesek. Ezek vezérlik a fűtési keringető szivattyút, a kiegészítő szivattyút (kandalló-puffer közti).

 

Minden víztéres kandallónak szigorúan meghatározott paramétereken belül kell működnie. A mikroprocesszoros hőmérséklet-szabályozók lehetővé teszik a szivattyúk független indítását és a két keringetőszivattyú automatikus működését a két szivattyú egyedi beállításai alapján. Ennek a funkciónak köszönhetően a szabályozó könnyen együttműködhet a berendezés más eszközeivel, különösen a melegvíztartályokkal és a pufferekkel. A kandalló hőmérsékletétől és a szivattyúk által a központi fűtési rendszer felé történő hőelvonás mértékétől függően a csappantyú fokozatmentesen nyitja vagy zárja a légbeszívást, így szabályozva a kandalló teljesítményét. A gyakorlatban az ügyfél állítja be a kandalló vízkterének maximális hőmérsékletét, azaz azt a maximális hőmérsékletet, amelyet például az igényektől és saját preferenciáinktól függően szeretnénk fenntartani. A legfontosabb paraméter a kandalló vízterének minimális hőmérséklete, amely felett a teljesítményt átadja a berendezésnek. Ez az opció a szivattyú indítási hőmérséklet paraméterén keresztül valósul meg, más szóval a kandalló vízterének minimális hőmérsékletén keresztül.

 

A kandallóvezérlő lehetővé teszi több hőmérséklet-érzékelő hatékony vezérlését, amelyek értékeit összehasonlítja a felhasználó által kiválasztott beállításokkal. A felhasználó dönthet a fűtés prioritásáról: hogy a radiátorok és a használati melegvíz-tároló egyszerre legyen-e, vagy úgy dönthet, hogy kikapcsolja az egyik hőfogadó készüléket.

A szabályozó kézzel is vezérelhető. Ebben a funkcióban az egyes működtetőelemek a többitől függetlenül be- és kikapcsolhatók. Ezenkívül a felhasználó kézzel is szabályozhatja a fojtószelepet a nyitási százalék beállításával.

 

Feszültségmentes kimenet, azaz egy további eszköz vezérlése


A modern hőmérséklet-szabályozók lehetővé teszik, hogy a kandalló hatékonyan együttműködjön a napkollektorokkal, a melegvíztárolóval vagy a pufferrel. A szabályozó rendelkezik egy speciális potenciálmentes érintkező kimenettel, amely lekapcsolja/zárja az érintkezőt, amikor a CH hőmérséklet eléri a felhasználó által beállított értéket. A potenciálmentes érintkező a külső fűtőberendezés bekapcsolására vagy a pelletkazán beindításának jelzésére használható. A CO-konfigurációban a potenciálmentes érintkező és a pufferérzékelő be- és kikapcsolható.

 

A fűtőberendezés vezérlése szabályozókkal


A modern vezérlők könnyen leolvasható kijelzőkkel rendelkeznek, amelyeken az alapvető működési paraméterek vezérelhetők. A képernyőn ellenőrizheti a kandalló hőmérsékletére vonatkozó információkat, valamint a működésével kapcsolatos szabálytalanságokat. A legfontosabb riasztásokat és védelmeket.

 

A kandalló működése távolról is vezérelhető mobileszközzel.

Az olyan eszközök, mint az EU-505 és a WiFi RS lehetővé teszik a telepítés távvezérlését. A felhasználó folyamatosan ellenőrizheti a telepítésben lévő összes eszközének állapotát az otthoni számítógép, táblagép vagy mobiltelefon képernyőjén. Nemcsak az egyes érzékelők megtekintése lehetséges, hanem a szivattyúk beállított hőmérsékletének módosítása is.

A vezérlő telepítése - biztonsági kérdések


Ahhoz, hogy a vízteres kandalló hatékonyan működjön, fontos, hogy a vezérlő beszerelése és használata során minden szükséges biztonsági előírást betartson. A készüléket csak olyan személy szerelheti be, aki erre képesített. A vezérlő helytelen csatlakoztatása a vezérlő károsodásához vezethet. Mint minden elektronikus eszköz, a vezérlő is feszültség alatt áll, ezért bármilyen karbantartási művelet elvégzése előtt először le kell választani a készüléket az áramforrásról. A szezon előtt és közben is érdemes ellenőrizni a kábelek állapotát. Arról is meg kell győződnie, hogy a vezérlő megfelelően rögzítve van-e, tisztítsa meg a portól és egyéb szennyeződésektől.

Modern, kényelmes fűtés kandallóval


A fűtési rendszerekben egyre több az elektronika zavaró hatása. A vezérlők minden berendezés nélkülözhetetlen elemei, amelyek biztosítják a helyes és hatékony működést. Nekik köszönhetően növelhetjük bármely fűtőberendezés használatának kényelmét, és hatékonyan használhatjuk fel a megtermelt energiát. A látszat ellenére a kandalló szabályozása egyáltalán nem nehéz. A szabályozóknak köszönhetően a kandalló környezetbarát és kényelmes használatot tesz lehetővé, mivel a berendezés hatékonyságának növelése együtt jár az égési folyamat optimalizálásával. A felhasználónak már csak az optimális tüzelőanyag-mennyiséget kell biztosítania a tűztérben és a kapcsolódó tevékenységekben.